## Math Expressions Common Core Grade 5 Unit 6 Lesson 8 Answer Key Equations and Parentheses

**Math Expressions Grade 5 Unit 6 Lesson 8 Homework**

**Solve each problem if possible. If a problem does not have enough information, write the information that is needed to solve the problem. Show your work.**

Question 1.

At the school bookstore, Quinn purchased a binder for $4.75 and 4 pens for $0.79 each. What was Quinn’s total cost (C)?

Answer:

Given,

Cost of binder = $4.75

Cost of 4 pens = 4 × $0.79 = $3.16

Therefore, total cost = $4.75 + $ 3.16 = $7.91.

Question 2.

A school bus has 12 rows of seats, and 4 students can be seated in each row. How many students (s) are riding the bus if 11 rows are filled with students, and 2 students are riding in the twelfth row?

Answer:

Given,

school bus has 12 rows of seats, and 4 students can be seated in each row.

For 11 rows, number for students = 11 × 4 = 44

And 2 students are in 12th row

Therefore, total students riding in the bus = 44 +2 = 46.

Question 3.

A group of 16 friends visited an amusement park. When they arrived, \(\frac{3}{4}\) of the friends wanted to ride the fastest roller coaster first. How many friends (t) wanted to ride?

Answer:

Given,

A group of 16 friends visited an amusement park.

Let the number to friends want to ride be Y

Y = 16 × 3/4 = 4 × 3 = 12

Therefore, number of friends want to ride are 12

Question 4.

Zeke is shipping clerk for a large business. Today he spent 90 minutes preparing boxes for shipping. One box weighed 10 pounds and 7 boxes each weighed 3\(\frac{1}{2}\) pounds. What is the total weight (w) of the boxes?

Answer:

Given,

One box weighed 10 pounds

Weight of other 7 boxes is 7 × 7/2 = 24.5 pounds

Therefore, total weight = 10 + 24.5 = 34.5 pounds

Question 5.

A middle school faculty parking lot has 3 rows of parking spaces with 13 spaces in each row, and 1 row of 7 spaces. How many vehicles (y) can be parked in the faculty lot?

Answer:

Given,

A parking lot has 3 rows with 13 spaces in each row = 3 × 13 = 39

And 1 row of 7 spaces = 1 × 7 = 7

Therefore, number of Vechiles can be parked in faculty lot is 39 + 7 = 46 Vechiles.

Question 6.

Rochelle’s homework always consists of worksheets. Last night, the average amount of time she needed to complete each worksheet was 15 minutes. How much time (t) did Rochelle spend completing worksheets last night?

Answer:

Given, let the number of worksheets be 2

Time needed to complete each worksheet = 15 minutes.

Therefore, time needed to complete 2 worksheets = 2 × 15 = 30 minutes

**Math Expressions Grade 5 Unit 6 Lesson 8 Remembering**

**Multiply.**

Question 1.

Answer:

Question 2.

Answer:

Question 3.

Answer:

Question 4.

Answer:

Question 5.

Answer:

Question 6.

Answer:

Question 7.

Answer:

Question 8.

Answer:

**Multiply or divide.**

Question 9.

Answer:

Question 10.

Answer:

Question 11.

Answer:

Question 12.

Answer:

**Write an equation and use it to solve the problem. Draw a model it you need to.**

Question 13.

Lindsay is shopping for a new CD player. The cost of one CD player she is considering is $56.55. The cost of a higher priced CD player is $14.25 more. What is the cost (c) of the higher priced CD player?

Answer:

Given,

The cost of one CD player she is considering is $56.55.

The cost of a higher priced CD player is $14.25 more.

Let the cost of a higher priced CD player be Y

Then, Y = $56.55 + $14.25 = $70.8

Therefore, The cost of a higher priced CD player is $70.8

Question 14.

**Stretch Your Thinking** Use the equation below to write a word problem. Leave out one piece of information that is needed to solve the problem and describe the information that should have been included, b = (5 • 6) + 10

Answer:

Possible Answer:

Henry has ten more than 6 times the number of basketball cards that David has. How many basketball cards does Henry have ? The missing information is the number of basketball cards David has, which is 5. So, Henry has 40 basketball cards